W Polsce za 100 gram suszu możemy zapłacić od 20 do około 100 złotych. Kiedy wyda się już tak niemało funduszy na herbatę, warto poczuć jej prawdziwy smak oraz odkryć jej dobroczynne właściwości. Uczynimy to parząc ją w poprawny sposób. Zalewamy listki wodą o temperaturze 85 do 90 stopni Celsjusza i podtrzymujemy pod przykryciem przez mniej więcej 5 minut (więcej o tym). W taki sposób trunek zachowa unikatowy aromat. Tego typu zabieg na jednej porcji suszu da się wykonać 3 razy, zawsze napar będzie mniej intensywny, lecz ciągle apetyczny. Jeżeli mielibyśmy zakomunikować, co taki napój może należytego zdziałać dla naszego układu odpornościowego, możemy wymieniać bez końca. Zawiera niezmiernie dużo witaminy C, przez co wzmacnia odporność.
Dla osób nie mogących spożywać kawy, będzie ona pierwszorzędnym substytutem, ponieważ zawiera pokaźną dawkę kofeiny a do tego działa orzeźwiająco. Świetna jest dla ludzi pracujących umysłowo, gdyż wspiera koncentrację (poleca się ją też studentom i uczniom). Posiada związki anty-mutagenne, dlatego biała herbata ma właściwości antynowotworowe. Wspomaga regenerację organizmu człowieka, więc osoby uprawiające sport winni się z nią zaprzyjaźnić. Aby zauważyć skutki, należy pić ją w ilościach od 2 do 3 filiżanek dziennie, przez okres przynajmniej dwóch tygodni.