Jak prezentuje się historia alkoholu i jak w ogóle powinno się go spożywać? Jakie są polskie praktyki picia alkoholu?

  • 20 czerwca 2023
  • Bez kategorii
  • 0 Comments
  • admin
Znane napoje procentowe zaistniały w naszej historii zupełnie potem niż wino czy piwo. Chińczycy w VII p. n.e tworzyli wódkę z ryżu. W III wieku p. n.e destylacje wina przypomina Arystoteles, ale zapewne to naukowcy arabscy VIII wieku n. e. jako pierwsi uzyskali ciecz o większej zawartości alkoholu niż ta uzyskiwana w wyniku fermentacji.

koniak

Autor: Otard
Źródło: Otard

Do Europy tajna mądrość alchemików arabskich przemieniła w XII wieku za sprawą jadących z wypraw krzyżaków. Spirytus najpierw oznaczono za lek wspierający życie i konserwujący młodość. Stąd jego nazwa „aqua vitae” a więc woda życia. Stosunkowo błyskawicznie, bo już w XIV wieku alkohol przestał być medykamentem. Zastosowanie do tworzenia, zamiast wina, żyta i jęczmienia umożliwiło produkowanie napoju, który został powszechnie stosowanym napojem wyskokowym. Z biegiem lat wódka rozpoczęła nabierać charakteru bardzo związanego z produktem, z którego powstała.

W taki sposób pojawiły się tworzone ze słodu jęczmiennego szkocka whisky i irlandzka whiskey, angielski gim produkowany z różnorodnych gatunków zbóż, holenderski genever, w krajach skandynawskich- aquavit, a w Polsce- okowita. W połowie XVIII wieku rozpoczęto wytwarzanie spirytusu z ziemniaków. Potem do wytwarzania wprowadzono coraz to nowsze elementy i technologie, wytwarzając różne gatunki napojów alkoholowych. Obecnie niełatwo sobie wyobrażać życie bez kapki alkoholu, dla aromatu, smaku, dla

Szklanka do whisky

Autor: Lars Sinda
Źródło: http://www.flickr.com

przyjemności. Znacznie więcej naszych rodaków pije dla przyjemności, a są to bez wątpienia piwa z niewielkich browarów, bardzo popularne w niedawnym czasie, jak również wina.

Mnóstwo osób też próbuje whisky czy koniaku. Te alkohole kiedyś były niezwykle drogie i niedostępne dla większości,aktualnie też mają swoją cenę, jednak już więcej osób może sobie pozwolić na taki gatunek alkoholu. Tego rodzaju alkohole dobrze pić w specjalnych do tego celu szklankach, jak szklanki do whisky i kieliszki do koniaku, np. zobacz ofertę online. Wkolejnym wypadku będzie to trochę komicznie wyglądać. Wyobraźmy sobie przykładowo, że wino (zobacz: wina dla horeca) umiemy pić w kuflu lub piwo w kieliszku do wina. Trochę to niedobre, w taki sam sposób należy myśleć o whisky czy koniaku, i w sumie dobrać odpowiednie naczynia, do konkretnego gatunku alkoholu.