Czarna herbata ma masę drogocennych właściwości, jakie pozytywnie mogą wpłynąć na nasz organizm (czarna herbata sklep). Jest kapitalna dla osób starających się unikać kawy, gdyż zawiera dużo teiny, która działa podobnie do kofeiny: pobudza i orzeźwia. Ogranicza także rozwijanie się wirusów w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Poprzez zawarte w niej flawonoidy wzmacnia naczynia krwionośne. Na domiar tego chroni zęby przed próchnicą (tu należy jednak pamiętać, aby nie słodzić jej kilkoma łyżeczkamii cukru).
Ludzie ze słabym krążeniem mogą zdecydowanie spożywać jej duże ilości, gdyż reguluje ona obieg krwi w organizmie oraz zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia chorób serca. Te wartościowe właściwości powodują, iż tak niewyszukany napój jak czarna herbata staje się nieoczekiwanie czymś unikalnym. Należy mimo to pamiętać o prawidłowym sposobie jej parzenia. Żeby zachować jej wszelkie walory należy zalać liście bądź torebkę z suszem gorącą, lecz nie wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem przez plus minus 5 minut. Długość zaparzania umieszczona jest przeważnie na opakowaniu, zależy bowiem od jej rodzaju. Najpopularniejsze to: czarna herbata z dodatkami (sprawdź propozycję – serwis CiK – (chłodnie warszawa) internetowy magiaorientu.com.pl), Darjeeling i Cejlon.