Czemu owady są tak niebezpieczne dla przechowywanych zbóż, główne techniki ich pozbywania się.

  • 7 czerwca 2023
  • Bez kategorii
  • 0 Comments
  • admin
Owady potrafią dokonać bardzo dużych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, z tego też powodu stosuje się rozmaite techniki aby je wyeliminować. Jeżeli nawet wiąże się to z użyciem różnych związków chemicznych, to takie operacje są niezbędne, żeby nie doprowadzić do ogromnych strat w zapasach. Przykładowo przy zbożach zabiegiem tego typu będzie fumigacja, potocznie również nazywana gazowaniem.


Ma ona za zadanie wyeliminowanie najważniejszych szkodników żerujących na zbożach, czyli wołka, trojszyka czy rozkruszka. Stosuje się do tego kilka różnych substancji, które w skuteczny sposób niszczą owady, a równocześnie ich zastosowanie nie wpływa na jakość zboża (). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, przy fumigacji wykorzystuje formę gazową tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność będzie na wysokim poziomie. Gaz doskonale penetruje najmniejsze nawet zakamarki i dociera pomiędzy ziarna, skutecznie eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po wykonaniu całości procesu wystarczy tylko dokładnie przewietrzyć, żeby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.

Aktualnie najczęściej stosowanym środkiem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża musi przebiegać w szczelnych, zamkniętych wnętrzach, więc przygotowanie ich w dokładny sposób będzie jednym z najważniejszych etapów tej operacji.wejdź do serwisu kanał elbląski rejs kanał elbląski rejsEwentualne nieszczelnie miejsca nie tylko obniżyłyby skuteczność gazowania, ale też mogłyby być niebezpieczne dla ludzi z obsługi. Przy różnych rodzajach obiektów stosuje się różne rodzaje uszczelnień, ich typ ustalić się powinno z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po uszczelnieniu wszystkiego dokładnie i zabezpieczeniu obiektu przystąpić można do samego procesu gazowania. Aby to zrobić we wnętrzu umieszcza się pojemniki z gazem i uruchamia jego wydzielanie.

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
Podczas całości procesu należy regularnie sprawdzać stężenie czynnika i w razie potrzeby korygować jego poziom. Po określonym czasie należy przeprowadzić odwietrzanie, które polega na pozbyciu się całego gazu ze środka obiektu (prześledź tutaj).