Dlaczego warto robić zakupy na targu, blisko miejsca zamieszkania? To na pewno lepsze niż pójście do supermarketu. Zobacz dlaczego

  • 20 maja 2023
  • Bez kategorii
  • 0 Comments
  • admin
Z jakich miejsc brać zdrową i pyszną żywność? Najkorzystniej ze swojej działki. Jak nie mamy jednakże takiej możliwości lub jedzenia z tego miejsca jest za mało, pozostają targi, punkty handlowe z żywnością ekologiczną, warzywniaki i markety. Z takich opcji dość atrakcyjne wydaje się kupowanie na targu.

Targ

Autor: Neon Tommy
Źródło: http://www.flickr.com
Właściwie na targowiskach można zakupić żywność bezpośrednio od rolników. Jest tam tyle pysznych warzyw, owoców, lecz także innych zdrowych pokarmów, jak ziarna, grzyby czy orzechy. W większości nieprzetworzonych, lokalnych oraz sezonowych, czyli świeżych i nie potrzebujących wielu środków do konserwacji. To prawda, wielu rolników na pewno używa troszkę pestycydów i sztucznych nawozów, lecz pomimo to ich produkty są często korzystne cenowo, zdrowe (sprawdź ofertę na ozonator do pomieszczeń) oraz pyszne. Na targach nie znajdziesz słodyczy, wyjałowionej, przemysłowo przetworzonej, zakonserwowanej żywności, ze sztucznymi barwnikami, szkodliwym cukrem oraz tłuszczami trans. Można także kupić np. sprawdź więcej tutaj.

Bez tych niezdrowych rzeczy, jakich bardzo dużo jest w większości punktów handlowych i supermarketów. Stąd takie zakupy lokalne na targach powinny być czymś obowiązującym. Żywność na targach co prawda nie jest perfekcyjna, lecz według mnie zawiera i tak mało chemii w porównaniu do wielu produktów. Co do pestycydów, to nieekologiczne mięso dość często ma ich więcej niż bazarowe warzywa, jak zwierzęta jedzą pryskaną paszę.

w hali targowej

Autor: Fabio Omero
Źródło: http://www.flickr.com

Produkty na targu są bardzo często sprzedawane bez kolorowych, pełnych chemii opakowań. W sklepach zaś jest ich pełno. Zamieniają się one bardzo szybko w sterty śmieci, za jakich wywóz trzeba płacić w czynszu i które zanieczyszczają glebę na przepełnionych wysypiskach. Towary na targach są często przewożone z pobliskich wiosek, a nie z zagranicy. Mniej tak więc spala się benzyny przy transporcie. Wspierając ten rodzaj sprzedaży, dbamy o czystsze powietrze i zużywanie mniejszej ilości zasobów. Targi są przeważnie na świeżym powietrzu. Na targach rolnicy sprzedają od razu do końcowych odbiorców. Bez pełnej gamy pośredników: hurtowni, dystrybutora oraz właściciela, z których każdy pobiera siebie trochę pieniędzy. Bez korporacji, w których wyższa i średnia warstwa zarządcza zgarnia większą ilość zysków, a reszta pracowników otrzymuje marne pieniądze. Na targu rolnicy mają więc większą szansę na normalny zarobek, sprzedając np. dowiedz się więcej na stronie www.