To istotne, ponieważ niejeden człowiek ma zwyczaj ubijania utrwalony z ekspresów – w kawiarkach wystarczy tylko wyrównać powierzchnię zmielonych ziarenek oraz otrzepać to, co pozostało na krawędziach – click here. Potem przykręcamy czajniczek do wspomnianej podstawki oraz ustawiamy wszystko na kuchence. Trzeba pamiętać, iż grzejemy jedynie dno kawiarki, a nie jej boki, ponieważ w taki sposób szybko przypalimy jej rączki. Po paru min., nim kawa się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Jeżeli z roztargnienia zagotujemy kawę, nabierze niemiłego, kwaśnego posmaku, więc będziemy zmuszeni zaparzyć ją jeszcze raz. Trzeba zaznaczyć, że wyróżnia się 2 warianty kawiarek. Pierwszy typ to kawiarki włoskie z aluminium. Z tego materiału powstała pierwsza kawiarka, jednakże aluminium ma zasadniczy mankament, a mianowicie nie może być używane na kuchenkach indukcyjnych. Drugim wariantem kawiarki są kawiarki stalowe. Tych produktów można używać na wszelkiego rodzaju kuchenkach, toteż są bardziej uniwersalne.
Odnajdziesz w tym miejscu naprawdę szczegółowe opracowanie (http://www.plastmer.com.pl/pl/portfolio-2-2/) takiego tematu, więc należy je starannie przeczytać. Poznasz wtedy dużo ciekawych informacji.
Warto jest się nad nimi zastanowić, ponieważ pozwalają na przyrządzenie kawy o równie miłym zapachy, co w kawiarce aluminiowej. Kawiarki odróżniają się między sobą również ich wielkością – jeżeli pijemy kawę sami albo we dwoje, nie kupujmy takiej, w jakiej przygotujemy kilkanaście filiżanek, ponieważ nie da się w nich zrobić mniejszej ilości kawowego napoju.