Nowoczesne akcesoria pani domu

  • 27 lutego 2019
  • Bez kategorii
  • 0 Comments
  • admin
Wielkie, nieporęczne stolnice zsuwające się z blatu podczas wałkowania ciasta odchodzą w zapomnienie. Po co się męczyć z czymś, co ciężko będzie zmyć, trudno to schować, a co położone na polakierowanym blacie może go nawet zarysować?

Dzisiaj coraz to częściej gospodynie stosują stolnice z silikonu. Jakie wartości ma wspomniana stolnica? Używając estetycznej szerokiej stolnicy silikonowej zapewniasz sobie nie tylko wygodne rozwiązanie, ale też element modnego wystroju. Stolnica silikonowa dobrze przywiera do blatu , a po zastosowaniu bez trudu zwiniesz ją w rulon.

Dzięki stolnicy silikonowej już o rozmiarach 40×50 cm przygotujesz duże porcje ciasta, rozwałkujesz je z łatwością, nie przemieszczając stolnicy po blacie, nie rysując go. Po zastosowaniu silikon łatwo umyjesz, zawiniesz w rulon po czym schowasz do szafki, lub zostawisz na blacie w charakterze podkładki pod nagrzane naczynia. Chociaż stolnice takowe wykonane bywają z solidnego silikonu, jednak zaleca się stosowanie przy nich plastikowego noża.

Stolnica silikonowa pozwala na wałkowanie ciast bezpośrednio na stole kuchennym. Podczas wałkowania stworzona z silikonu stolnica nie przesuwa się, co jest jej wielką zaletą. Mało tego, takiej silikonowej stolnicy nie potrzeba podsypywać mąką, bowiem dzięki własnościom silikonu ciasto do niej nie przywiera.

Gdy mamy już przygotowane ciasto (przykładowo na rogale lub wypieki świąteczne), wprost na stolnicy, bez najmniejszego problemu możemy przygotować je do pieczenia, dzięki wyrysowanej na stolnicy miarce, ogromnie ułatwiającej pracę. Wart uwagi jest również fakt, że sprzątanie kuchni może być wyjątkowo szybkie.

Umycie stolnicy silikonowej, podobnie jak wszystkich silikonowych dodatków kuchennych, zajmuje dosłownie parę sekund, potem wystarczy ją osuszyć, zawinąć w rulonik, i odłożyć do kuchennej szuflady Atuty stolnicy silikonowej, jakie zauważy każdy kto jej używa to: nieprzywieranie ciasta do nawierzchni stolnicy, brak konieczności podsypywania ciasta mąką, możemy stosować każdy wałek do ciasta, odpowiednie przywieranie do blatu stołu kuchennego (które znacznie upraszcza wałkowanie ), pomocna miarka narysowana na stolnicy oraz giętkość, dzięki której zajmie ona mało miejsca w domowej kuchni.